söndag, augusti 30

Semester i Danmark

Då är årets sommarsemester överstökad! En vecka på danska västkusten, precis utanför en liten by som heter Fjerritslev. Vägen dit var kantad av två flygturer och en mellanlandning i Köpenhamn. Vi åkte hemifrån redan klockan fem på morgonen, så när vi kom til Köpenhamn där vi hade två timmars paus var vi trötta. Istället för att shoppa ihjäl oss på den två timmar långa väntetiden slog vi oss ned på flygplatsens familjeavdelning. Där låg sambon och jag utslagna i varsin sackosäck medan svärfar passade på Isak.

Väl framme i Danmark möttes vi på flygplatsen av svärmor, sambons syster Astrid, sambons lillebror Ole K och Isaks kusin Benjamin. Det var riktigt kul att se dem igen. Svärmor och Ole K träffar vi ju titt som tätt, men Astrid och Benjamin är det ju inte varje dag vi ser. De hade tilbringat de sista två veckorna med att göra i ordning ett litet sommarhus svärmor och svärfar har köpt i närheten av Aalborg. Huset är litet och sött, men trädgården är stor.

När vi ko flyttade de från det pyttelilla somarhuset till ett större sommarhus som de hyrt för den vecka vi kom på besök. Där var det plats för alla fem besökarna och de tre fastboende danskarna. Huset låg ett stenkast (om man kastar ganska långt) från stranden. Det var ett mysigt hus med stråtak och det låg helt avskärmat från alla grannarna, fast de inte bodde mer än typ 25 meter bort. Till området hörde också en fotbollsplan, en inomhusbassäng, en utomhusbassäng, en tennisbana och en lekpark. Det var med andra ord inte någon risk för att vi skulle få tråkigt...

Benjamin hjälper Isak att göra mål genom att hämta målstolparna som stod lite för långt bort. Benjamin var snabb på fötterna efter att ha börjat gå veckan innan vi kom på besök.

Även om inomhusbassängen inte höll samma temperatur som varmbadet här hemma, så var det väldigt populärt både bland stora och små. Isak var helt slut när vi badat. En gång somnade han i sambons armar när de duschade efteråt. Här badar Isak med sambons faster som också var med på semestern.

Höjdpunkten på semestern var Benjamins ettårsdag, torsdag 27 augusti. Astrid hade lagat en jättegod tårta samt två små (jättegoda) tårtor till Benjamin och Isak. Det var stort kalas med både norska och danska gäster...och så en svensk då. Benjamin fick lite hjälp av mamma med att blåsa ut ljuset på tårtan.

Babytårtan blev succé och Isak var mycket nöjd med att ha ätit tårta för första gången.!

Nu är semestern slut och i nästa vecka börjar allvaret...då ska jag ta med mig familjen ner till Oslo. Jag ska ha kurs där och de andra två ska hälsa på vänner till sambon som bor där nere.

Perspektiv...
Mellan stranden och centrum i Fjerritslev går en 6 km lång, väldigt rak väg. Där hade de gjort en miniatyr av solsystemet i riktig skala. I centrum av stan stod en stor kopia av solen och lägs med vägen var alla planeterna utplacerade på riktigt avstånd och i rätt storlek. DET var helt tufft att se. Nära centrum låg planeterna ganska tätt, med några tio eller några hundra meter mellan, men pluto låg helt intill stranden och var bara 2.5 m.m. stor. Nästa planet närmast Pluto låg ca 2 km närmare centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar